Últimes noticies


La Batalla de l’Ebre protagonista d’un nou projecte de foment de la lectura i de la memòria històrica


Les inscripcions es faran a través del canal de Tellfy de cada biblioteca del 26 d'octubre al 8 de novembre:

Biblioteca Popular d'Ulldecona

Biblioteca Pere de Moncada de la Sénia


El COMEBE i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya promouran activitats de foment de la lectura sobre memòria històrica

La Batalla de l’Ebre protagonista d’un nou projecte de foment de la lectura i de la memòria històrica
Batalla de la memòria : llegir per recordar és un projecte de foment de la lectura i de la memòria històrica que arrenca amb l’organització de clubs virtuals de lectura a les biblioteques públiques de Terres de l’Ebre de maig a novembre de 2021. 

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya presenten un nou projecte cultural de foment de la lectura centrat en la recuperació de la memòria històrica. L’objectiu és difondre la història recent i fomentar la cultura de la pau i els valors democràtics tenint la literatura com a eix vertebrador. La Batalla de l’Ebre, per la seva importància històrica i l’impacte devastador que va tenir a les Terres de l’Ebre, és la protagonista, però també es posarà el focus en la Guerra Civil Espanyola en general o en altres conflictes contemporanis.

El programa Batalla de la memòria: llegir per recordar s’articula mitjançant diferents accions i formats. L’edició d’enguany preveu la programació de 10 clubs virtuals de lectura i 4 tallers, que tindran lloc entre els mesos de maig i novembre de 2021 a través de la plataforma Tellfy, una experiència pionera a les biblioteques de les Terres de l’Ebre.

Aquest projecte cultural es complementarà també en següents edicions i en funció del context sanitari amb d’altres iniciatives com exposicions temporals i aparadors temàtics a les biblioteques, sessions de contacontes i visites als espais històrics de la Batalla de l’Ebre gestionats pel COMEBE.

Clubs de lectura i tallers

Les obres escollides per als clubs virtuals de lectura contemplen diferents gèneres literaris: novel·les, còmics, biografies i entrevistes. També s’ha programat un taller de còmic i memòria històrica per a joves.

 • Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà i Biblioteca Trinitari Fabregat d’Alcanar (juny 2021)

  Nos robaron la juventud : memoria viva de la quinta del biberón / Ens van robar la joventut : memòria viva de la lleva del biberó (2020) del periodista Víctor Amela Editorial Plaza Janés / Rosa dels Vents. Es tracta d’un seguit d’entrevistes a diferents membres de la Lleva del biberó que Amela ha publicat durant anys a la popular secció “La Contra” de La Vanguardia.

 • Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó de Sant Carles de la Ràpita i Biblioteca Pública Delta de l’Ebre de Deltebre (octubre 2021)

  Els cims invencibles. Entre Pàndols i Cavalls (2013), de Carme Meix Fuster publicat per Pagès Editors. Aquesta novel·la relata els fets i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola a través de diferents personatges que, d'una manera o altra, acaben creuant el seu destí a la Batalla de l'Ebre.

 • Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta, Biblioteca comarcal de Móra d’Ebre i Biblioteca de Gandesa Dr. Ms. Joan P. Manyà (octubre-novembre 2021)

  El ala rota (2016) d’Antonio Altarriba i il·lustracions de Kim, editat per Norma Editorial és l’obra escollida per al club de públic més juvenil. El còmic narra la història de la mare d’Altarriba, que va patir el masclisme en primera persona en un context de canvis polítics entre la Segona República i la Segona Guerra Mundial. Aquest club es complementa amb un taller de còmic i memòria conduït per David F. Arriba.

 • Biblioteca Popular d’Ulldecona i Biblioteca Pere de Montcada de la Sénia (novembre 2021) 

  Brigadistes: vides per la llibertat (2020), de l’historiador Jordi Martí Rueda publicat per l’editorial Tigre de Paper. L’autor fa un recull de 60 homes i dones que van formar part de les Brigades Internacionals tot explicant la seva experiència i història de vida.

Inscripcions i dinàmica dels clubs 

Les inscripcions als clubs de lectura virtuals es faran a través del canal de Tellfy de cada biblioteca participant 3 setmanes abans del club.

La dinàmica del club de lectura consistirà en dues trobades virtuals i acompanyament al xat la resta dels dies, on podrà haver interacció entre els membres del club i el conductor. A la darrera sessió hi participaran també els autors de les novel·les llegides pels clubs de lectura.

El darrer club virtual de lectura del projecte Batalla de la memòria: llegir per recordar continua amb l'obra Brigadistes: vides per la llibertat (2020), de l'historiador Jordi Martí Rueda, publicat per l'editorial Tigre de Paper. L’autor fa un recull de 60 homes i dones que van formar part de les Brigades Internacionals tot explicant la seva experiència i història de vida.

A les següents biblioteques:

 •  Biblioteca Popular d'Ulldecona. Dates: 08/11 al 25/11
 •  Biblioteca Pere de Montcada de la Sénia. Dates: 09/11 al 26/11

Les inscripcions es faran a través del canal de Tellfy de cada biblioteca del 26 d'octubre al 8 de novembre:

Biblioteca Popular d'Ulldecona
Biblioteca Pere de Montcada de la Sénia

Més informació:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
biblioteques.gencat.cat
Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) a Twitter @BATALLAEBRE
biblioteques@gencat.cat 
@bibliotequescat
Es vol donar visibilitat a les persones que pateixen trastorns de salut mental, sensibilitzar la població, acabar amb l’estigma social i afavorir la prevenció, sobretot entre els joves


Salut mental

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental el proper 10 d’octubre, 34 biblioteques públiques participen en diverses activitats relacionades amb el projecte “Biblioteques i Salut Mental a les Terres de l’Ebre”. El Departament de Cultura i la Taula de Salut Mental de les Terres de l’Ebre impulsen aquest projecte, que vol donar visibilitat a les persones que pateixen trastorns de salut mental, sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica, acabar amb l’estigma social i afavorir la prevenció d’aquests trastorns, sobretot entre els joves.

El treball conjunt de les biblioteques s’ha iniciat aquest estiu amb la col·laboració dels membres del Club Social Terres de l’Ebre, que han confeccionat i decorat 34 arbres de cartró reciclat, que serviran perquè les persones usuàries de les biblioteques ebrenques puguin traslladar els seus dubtes i inquietuds al voltant d’aquest temàtica. Aquestes aportacions serviran, a la llarga, perquè els especialistes en salut mental identifiquin quines qüestions preocupen la ciutadania.

Una altra proposta a destacar és l’exposició-taller Im-perfectes, de les germanes Besolí. Es tracta d’una activitat adreçada als joves que pretén prevenir els trastorns alimentaris combatent la pressió excessiva entorn el físic femení i els cànons de bellesa imposats. Les biblioteques que acolliran l’exposició són les de Tortosa, Amposta, Móra d’Ebre i Gandesa.

Completa el programa el taller Còmic i salut mental, de l’il·lustrador morenc Jordi Alfonso, també per al públic jove, que s’impartirà a les biblioteques de Deltebre, Ulldecona, La Sénia, Flix, Camarles i Santa Bàrbara.

Tant el taller com l’exposició comptaran amb el suport de personal sanitari especialitzat que aporta la Taula de Salut Mental i que de manera voluntària contextualitzarà l’activitat i aportarà valor afegit. 

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/414226/34-biblioteques-publiques-participen-activitats-relacionades-projecte-biblioteques-salut-mental-terres-ebreLa Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) inicien per segon any el programa La Fada de les dents per a la promoció de l’educació en salut bucodental a través de la lectura i les biblioteques


Fada de les dents

La Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), impulsen la segona edició de “La Fada de les dents” a les biblioteques públiques”. El projecte té per objectiu fomentar l’educació en salut bucodental entre els infants a través de la lectura.

S’han seleccionat un total de setze biblioteques públiques de tot el territori per a realitzar una lectura teatralitzada del llibre La veritable història de la fada de les dents, escrit per l’odontòleg i escriptor Albert Juvany i il·lustrat per Elena Frauca.

Aquesta activitat ha estat dissenyada exclusivament per la companyia Mai Tant teatre per aquest projecte en l’anterior edició. Juntament amb aquesta activitat, un odontòleg/a realitzarà un taller que donarà a conèixer la importància de la salut oral i els bons hàbits de salut bucodental als nens i nenes assistents, als seus pares/mares i/o acompanyants. S’obsequiarà a tots els infants assistents amb un exemplar del llibre.

Des de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya es vol donar suport a les biblioteques públiques en les seves estratègies d’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i concretament en relació a la millora del benestar i prevenció de la salut de tota la ciutadania de l’objectiu 3 de l’Agenda 2030: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats.

Biblioteques participants:

 

Més informació:

Fada de les dents
@Mai_Tant_Teatre
biblioteques@gencat.cat  


Supressió dels "Plans de represa del sector cultural. Biblioteques"

Seguint en el procés de desescalada i en base als indicadors sanitaris, el PROCICAT ha derogat tot els plans específics de l’àmbit cultural. A partir d’ara cal atenir-se a les resolucions generals publicades pels departaments de Salut i d’Interior, que estableixen les mesures organitzatives i de seguretat.

 

La darrera resolució publicada RESOLUCIÓ SLT/3150/2021, de 21 d'octubre, veureu que ja no inclou cap referència especifica a les biblioteques. Com cal actuar, doncs? S’han de seguir les indicacions d’aquesta darrera resolució que són recomanacions o indicacions de caire general. Igualment cal que cada equipament segueixi els protocols generals que li marqui la seva pròpia institució (ajuntament, diputació, etc.).

 

En el cas de les activitats que es desenvolupin amb col·lectius que tenen encara un protocol sectorial vigent (per exemple àmbit educatiu) recomanem poder adaptar l’activitat al que indiqui el seu propi protocol per tal de facilitar la seva participació (manteniment de bombolles, etc.).

 

Us recordem, en tot cas, les informacions del darrer missatge que us vam fer arribar:

 

 

·         Queda suprimida la limitació d’aforament de manera que les biblioteques poden tornar a oferir els seus aforaments habituals

 

·         No és necessari el registre obligatori d’assistents a les activitats ni la preassignació de seients

 

·         Per tal de tornar a oferir els aforaments habituals és possible reduir la distància de seguretat sempre i quan es garanteixin les mesures de seguretat bàsiques (ús obligatori de la mascareta, rentats de mans i ventilació mecànica o natural)

 

·         Les persones titulars de les distintes activitats són responsables d'establir mesures organitzatives que garanteixin una atenció preferent que minimitzi el temps d'estada a l'interior dels locals o establiments i que facilitin la seva mobilitat en l'interior d'aquests a les persones vulnerables, d'acord amb el criteri de les autoritats sanitàries, o bé quan per les seves característiques personals i en els termes establerts per les autoritats sanitàries no puguin usar mascareta.


Informació sobre la prestació del servei de la biblioteca digital #eBiblioCat


La prestació del servei de la biblioteca digital eBiblioCAT es continua prestant mitjançant la mateixa plataforma tecnològica que fins ara.

Accés a través del web

L’accés als continguts digitals es pot continuar realitzant com fins ara a través de l’adreça https://biblioteca.ebiblio.cat

Accés a través de l’aplicació Biblio Digital (Odilo)

Els usuaris que actualment ja disposaven d’un compte a eBiblioCAT han rebut una actualització automàtica de l’aplicació eBiblio a l’aplicació Biblio Digital (Odilo), que serà l’aplicació a través de la qual podran continuar gaudint dels serveis d’eBiblioCAT

Les persones que encara no són usuàries d’eBiblioCAT es poden descarregar l’aplicació per a dispositius mòbils des de Google Play i Apple.

Per accedir a la biblioteca digital #eBiblioCAT cal tenir el carnet d’alguna biblioteca pública de Catalunya. El carnet es pot obtenir també de manera telemàtica a través de la pàgina web següent:

http://catalunya.ebiblio.es/ayuda/E0360/ca/carnet.htm

Accés al préstec i consulta de llibres i revistes electrònics vinculats a llicències facilitades pel Ministeri de Cultura

Els llibres i revistes electrònics disponibles fins ara a eBiblioCAT i que estaven vinculats a les llicències facilitades pel Ministeri de Cultura no estaran disponibles durant els propers dies. Les persones que tenien un préstec d’algun d’aquests documents i en vulguin continuar la lectura s’hauran de posar en contacte amb el Servei d’atenció a l’usuari d’eBiblioCAT e-biblio.cultura@gencat.cat per tal d’activar una nova llicència a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona.

L’accés a les col·leccions adquirides pel Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona continua funcionant normalment.

Els usuaris que durant els propers dies detectin qualsevol incidència en el funcionament del seu compte personal es poden dirigir al Servei d’atenció a l’usuari d’eBiblioCAT <e-biblio.cultura@gencat.cat>.

Més informació:
biblioteques@gencat.cat
Comments