Últimes noticiesLa Batalla de l’Ebre protagonista d’un nou projecte de foment de la lectura i de la memòria històrica


Les inscripcions es faran a través del canal de Tellfy de cada biblioteca del 14 al 29 de setembre:

Biblioteca de Deltebre
Biblioteca de Sant Carles de la Ràpita


El COMEBE i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya promouran activitats de foment de la lectura sobre memòria històrica

La Batalla de l’Ebre protagonista d’un nou projecte de foment de la lectura i de la memòria històrica
Batalla de la memòria : llegir per recordar és un projecte de foment de la lectura i de la memòria històrica que arrenca amb l’organització de clubs virtuals de lectura a les biblioteques públiques de Terres de l’Ebre de maig a novembre de 2021. 

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya presenten un nou projecte cultural de foment de la lectura centrat en la recuperació de la memòria històrica. L’objectiu és difondre la història recent i fomentar la cultura de la pau i els valors democràtics tenint la literatura com a eix vertebrador. La Batalla de l’Ebre, per la seva importància històrica i l’impacte devastador que va tenir a les Terres de l’Ebre, és la protagonista, però també es posarà el focus en la Guerra Civil Espanyola en general o en altres conflictes contemporanis.

El programa Batalla de la memòria: llegir per recordar s’articula mitjançant diferents accions i formats. L’edició d’enguany preveu la programació de 10 clubs virtuals de lectura i 4 tallers, que tindran lloc entre els mesos de maig i novembre de 2021 a través de la plataforma Tellfy, una experiència pionera a les biblioteques de les Terres de l’Ebre.

Aquest projecte cultural es complementarà també en següents edicions i en funció del context sanitari amb d’altres iniciatives com exposicions temporals i aparadors temàtics a les biblioteques, sessions de contacontes i visites als espais històrics de la Batalla de l’Ebre gestionats pel COMEBE.

Clubs de lectura i tallers

Les obres escollides per als clubs virtuals de lectura contemplen diferents gèneres literaris: novel·les, còmics, biografies i entrevistes. També s’ha programat un taller de còmic i memòria històrica per a joves.

 • Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà i Biblioteca Trinitari Fabregat d’Alcanar (juny 2021)

  Nos robaron la juventud : memoria viva de la quinta del biberón / Ens van robar la joventut : memòria viva de la lleva del biberó (2020) del periodista Víctor Amela Editorial Plaza Janés / Rosa dels Vents. Es tracta d’un seguit d’entrevistes a diferents membres de la Lleva del biberó que Amela ha publicat durant anys a la popular secció “La Contra” de La Vanguardia.

 • Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó de Sant Carles de la Ràpita i Biblioteca Pública Delta de l’Ebre de Deltebre (octubre 2021)

  Els cims invencibles. Entre Pàndols i Cavalls (2013), de Carme Meix Fuster publicat per Pagès Editors. Aquesta novel·la relata els fets i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola a través de diferents personatges que, d'una manera o altra, acaben creuant el seu destí a la Batalla de l'Ebre.

 • Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta, Biblioteca comarcal de Móra d’Ebre i Biblioteca de Gandesa Dr. Ms. Joan P. Manyà (octubre-novembre 2021)

  El ala rota (2016) d’Antonio Altarriba i il·lustracions de Kim, editat per Norma Editorial és l’obra escollida per al club de públic més juvenil. El còmic narra la història de la mare d’Altarriba, que va patir el masclisme en primera persona en un context de canvis polítics entre la Segona República i la Segona Guerra Mundial. Aquest club es complementa amb un taller de còmic i memòria conduït per David F. Arriba.

 • Biblioteca Popular d’Ulldecona i Biblioteca Pere de Montcada de la Sénia (novembre 2021) 

  Brigadistes: vides per la llibertat (2020), de l’historiador Jordi Martí Rueda publicat per l’editorial Tigre de Paper. L’autor fa un recull de 60 homes i dones que van formar part de les Brigades Internacionals tot explicant la seva experiència i història de vida.

Inscripcions i dinàmica dels clubs 

Les inscripcions als clubs de lectura virtuals es faran a través del canal de Tellfy de cada biblioteca participant 3 setmanes abans del club.

La dinàmica del club de lectura consistirà en dues trobades virtuals i acompanyament al xat la resta dels dies, on podrà haver interacció entre els membres del club i el conductor. A la darrera sessió hi participaran també els autors de les novel·les llegides pels clubs de lectura.

El segon club virtual de lectura del projecte Batalla de la memòria: llegir per recordar continua amb l'obra Els cims invencibles. Entre Pàndols i Cavalls (2013), de Carme Meix Fuster publicat per Pagès Editors. Aquesta novel·la relata els fets i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola a través de diferents personatges que, d'una manera o altra, acaben creuant el seu destí a la Batalla de l'Ebre. 

A les següents biblioteques:

 •  Biblioteca Pública Delta de l’Ebre de Deltebre. Dates: 04/10 al 28/10
 •  Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó de Sant Carles. Dates: 01/10 al 27/10

Les inscripcions es faran a través del canal de Tellfy de cada biblioteca del 14 al 29 de setembre:

Biblioteca de Deltebre
Biblioteca de Sant Carles de la Ràpita


Els altres clubs de lectura es realitzaran a partir de l’octubre.

Més informació:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
biblioteques.gencat.cat
Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) a Twitter @BATALLAEBRE
biblioteques@gencat.cat 
@bibliotequescat


Informació sobre la prestació del servei de la biblioteca digital #eBiblioCat

La prestació del servei de la biblioteca digital eBiblioCAT es continua prestant mitjançant la mateixa plataforma tecnològica que fins ara.

Accés a través del web

L’accés als continguts digitals es pot continuar realitzant com fins ara a través de l’adreça https://biblioteca.ebiblio.cat

Accés a través de l’aplicació Biblio Digital (Odilo)

Els usuaris que actualment ja disposaven d’un compte a eBiblioCAT han rebut una actualització automàtica de l’aplicació eBiblio a l’aplicació Biblio Digital (Odilo), que serà l’aplicació a través de la qual podran continuar gaudint dels serveis d’eBiblioCAT

Les persones que encara no són usuàries d’eBiblioCAT es poden descarregar l’aplicació per a dispositius mòbils des de Google Play i Apple.

Per accedir a la biblioteca digital #eBiblioCAT cal tenir el carnet d’alguna biblioteca pública de Catalunya. El carnet es pot obtenir també de manera telemàtica a través de la pàgina web següent:

http://catalunya.ebiblio.es/ayuda/E0360/ca/carnet.htm

Accés al préstec i consulta de llibres i revistes electrònics vinculats a llicències facilitades pel Ministeri de Cultura

Els llibres i revistes electrònics disponibles fins ara a eBiblioCAT i que estaven vinculats a les llicències facilitades pel Ministeri de Cultura no estaran disponibles durant els propers dies. Les persones que tenien un préstec d’algun d’aquests documents i en vulguin continuar la lectura s’hauran de posar en contacte amb el Servei d’atenció a l’usuari d’eBiblioCAT e-biblio.cultura@gencat.cat per tal d’activar una nova llicència a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona.

L’accés a les col·leccions adquirides pel Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona continua funcionant normalment.

Els usuaris que durant els propers dies detectin qualsevol incidència en el funcionament del seu compte personal es poden dirigir al Servei d’atenció a l’usuari d’eBiblioCAT <e-biblio.cultura@gencat.cat>.

Més informació:
biblioteques@gencat.cat
Comments